بی کرومات سدیم یا دی کرومات سدیم یکی از مهم ترین مواد شیمیایی موجود مانند اکسید آلومینیوم در بازار به شمار می رود. این ماده کریستالی جامد با ظاهر نارنجی رنگ، به دلیل ویژگی های منحصر به فرد برای استفاده در صنعت آب کاری و پوشش دهی فلزات ایده آل است.
این ماده به طور عمده از کشور چین وارد ایران می شود و در دسترس صنایع مرتبط قرار می گیرد. اگر می خواهید بیشتر با فرمول شیمیایی، خواص فیزیکی، شیمیایی و کاربرد این ماده شیمیایی آشنا شوید، با ما همراه باشید.
قیمت بی کرومات سدیم
یکی از پر مصرف ترین و پر کاربردترین ماده شمیایی مانند سیلیکون کار باید در صنعت است که دارای کابرد های زیادی است.اگر قصد خرید و اطلاع پیدا کردن از این محصول را دارید می توانید با با تماس بگیرید و با مشاوره رایگان خریدی آسان را تجربه کنید.
معرفی بی کرومات سدیم
سدیم بی کرومات، جامد کریستالی است که به رنگ های قرمز یا نارنجی روشن تولید می شود. این ماده شیمیایی با جرم مولکولی 261 الی 298، نقطه ذوب 7/356 درجه سانتیگراد و چگالی 52/2 گرم بر سانتیمتر مکعب به فروش می رسد. سدیم بی کرومات به عنوان یکی از ترکیبات کروم 6 ظرفیتی شناخته می شود که بسیار خورنده و اکسید کننده است.
از مهم ترین ویژگی های این ماده شیمیایی می توان به بدون بو بودن، جذب رطوبت و حلالیت بالا اشاره کرد. سدیم بی کرومات به عنوان یکی از اصلی ترین مواد در تولید اسیدهای کروم و رنگدانه های کروم در نظر گرفته می شود. به همین دلیل است که از آن در کنترل خوردگی استفاده گسترده ای می شود.
فرمول بی کرومات سدیم
سدیم بی کرومات که با نام دی کرومات سدیم نیز شناخته می شود، با فرمول شیمیایی Na2Cr2O7 نشان داده می شود. این ماده از سنگ های حاوی کروم به دست می آید و ظاهری نارنجی رنگ دارد.
روش تهیه بی کرومات سدیم
تهیه سدیم بی کرومات با دنبال کردن مراحل مختلف انجام می شود. اول از همه، بی کرومات باید تهیه شود. برای این منظور، کرومات سدیم در ترکیب با اسید سولفوریک، دی اکسید کربن یا ترکیبی از این دو به بی کرومات تبدیل می شود. از تبخیر بی کرومات، دو ماده شیمیایی سدیم سولفات و سدیم بی کرومات ته نشین می شوند. به طور کلی، فرآیند تهیه سدیم بی کرومات را می توان در سه مرحله خلاصه کرد:
- اکسیداسیون و سوختن قلیایی کرومات
- استخراج از جامد یا فرآیند لیچینگ
- تبدیل سدیم مونو کرومات به سدیم بی کرومات ازطریق اسید
به این نکته توجه داشته باشید که موادی از قبیل سدیم سولفات در مرحله کریستالیزاسیون سدیم بی کرومات از بین می روند.
بی کرومات سدیم چه ویژگی هایی دارد؟
بی کرومات سدیم به عنوان یک عامل اسید کننده قوی شناخته می شود و به مقدار زیاد خورنده می باشد. یکی از ويژگی های آن به حساب می آید. از ویژگ های دیگر این ماده می توان به آن اشاره کرد که در سه چیز یعنی آب٬اتانول و متانول قابلیت حل شدن دارد.از ویژکی های دیگر آن این است که به عنوان یک بازدارنده خوراکی می توان از آن استفاده کرد.
کاربرد بی کرومات سدیم چه می باشد؟
از بی کرومات سدیم در صنایع مختلفی استفاده می شود و در نتیجه کاربرد های زیادی دارد که از جمله این کاربرد ها می توان به استفاده در صنایع نساحی٬واکنش های شیمیایی٬آبکاری فلزات و… اشاره کرد. در ادامه به بیان جامعه و کامل کاربرد های آن می پردازیم.
آبکاری فلزات
یکی از مهم ترین کاربردهای این ماده در آبکاری و پوشش دهی فلزات است. به عبارت دیگر، این ماده با اصلاح سطح فلزات موجب تولید پوشش های مقاوم می شود. البته، اکسید کروم همراه با پتاسیم دی کرومات را می توان برای آبکاری های تزئینی، پوشش های تبدیلی و ترکیبات رنگ آمیزی نیز استفاده کرد.
رنگدانه ها
یکی دیگر از کاربردهای این اکسید در تولید کرومات سرب است. به همین دلیل، از این ماده برای تولید رنگ، جوهرهای چاپ، رنگ کردن کاغذ و پوشش های کف استفاده گسترده ای می شود. برخی از ترکیبات اکسید کروم ازقبیل کلسیم، روی، استرانسیوم و باریم موجب تشکیل رنگدانه هایی می شوند که دارای خاصیت ضد خوردگی هستند. در نتیجه، استفاده از اکسید کروم در رنگ های فلزات بسیار رواج دارد.
همچنین این ماده و ترکیب آن با اکسید کبالت٬ ممکن است به عنوان کاتالیزورها در واکنشهای شیمیایی و همچنین در تولید رنگها و پیگمنتها مورد استفاده قرار گیرند.
تولید محصولات ارگانیک
از این ماده می توان برای تولید محصولات ارگانیک نیز استفاده کرد. سدیم بی کرومات به عنوان یک اکسید کننده در تولید ویتامین K و موم بکار می رود.
شیمی آلی
از اکسید کروم می توان به عنوان کاتالیست در واکنش با مس، آلومینیوم و سایر اکسیدها استفاده کرد. از مهم ترین واکنش های آلی که از اکسید کروم به عنوان کاتالیست استفاده می کنند، می توان به هیدروژناسیون، دی هیدروژناسیون، پلیمریزاسیون و ریفرمینگ کاتالیستی اشاره کرد. علاوه بر این، از اکسید کروم برای تولید کروم سولفات در صنعت دباغی چرم نیز استفاده می شود.
صنعت نساجی
صنعت نساجی همواره به موادی ازقبیل اکسید کروم وابسته است. اکسید کروم در کارخانه های نساجی به عنوان تثبیت کننده رنگ استفاده می شود. به علاوه، این ماده موجب بهبود خاصیت رنگ پذیری منسوجات می شود.
نکات ایمنی هنگام استفاده
به دلیل ویژگی هایی که دارد، مانند کلرید کبالت٬ می تواند برای انسان خطرناک باشد. استنشاق این ماده باعث تحریک دستگاه تنفسی انسان می شود. افرادی که در معرض بخار سدیـم بی کرومـات قرار می گیرند، دچار سرفه، درد قفسه سینه، لارنژیت، رینیت مزمن، فارنژیت و آسم می شوند. از دیگر علائم می توان به تهوع، درد شکم، استفراغ، خونریزی و اسهال خونی اشاره کرد.
در برخی از موارد نیز فرد در مواجه با بخار این ماده دچار نارسایی کلیوی می شود. عوارض ناشی از آن مانند تشنج و کما حدود 12 تا 14 ساعت بعد ظاهر می شوند. تحقیقات نشان می دهند که این ماده سرطان زاست و باید نکات ایمنی هنگام استفاده از آن به شدت رعایت شوند. بر خلاف باور عموم، سدیم بی کرومـات قابل احتراق نیست اما موجب افزایش احتراق ناشی از مواد دیگر می شود. به عبارت دیگر، این ماده به راحتی با مواد قابل احتراق واکنش می دهد.
تماس پوستی با این ماده نیز موجب سوختگی و سوزش در محل تماس می شود. درد، بلفارواسپاسم و لاکریماسیون از عوارضی است که فرد هنگام تماس چشمی با این ماده تجربه می کند. در نتیجه، هنگام مواجه با سدیـم بی کرومات حتماً باید از دستکش و عینک مخصوص استفاده کرد. استفاده از ماسک به منظور جلوگیری از استنشاق بخار آن نیز ضروری در نظر گرفته می شود.
تولید کننده بی کرومات سدیم
تعداد کشورهای تولید کننده دی کرومات سدیـم در جهان چندان زیاد نیست. چین به عنوان بزرگ ترین تولید کننده عمده دی کرومات سدیـم در سطح جهان شناخته می شود. سالانه حدود 50 هزار تن از این ماده توسط کشور چین تولید و به جهان عرضه می شود. بعد از چین، کشورهای دیگری ازقبیل قزاقستان، بریتانیا، آمریکا و روسیه در جایگاه های بعدی تولید بی کرومات سدیم قرار گرفته اند.
خرید بی کرومات سدیم
شرکت های بسیار زیادی در زمینه واردات و تأمین سدیـم بی کرومـات به داخل کشور فعالیت می کنند. همان طور که گفته شد، کشورهای چین، آمریکا، بریتانیا، قزاقستان و روسیه در زمینه تولید این ماده شیمیایی فعالیت دارند. با این وجود، بخش عمده شدیم بی کرومات به صورت پروفرمایی از کشور چین وارد ایران می شود. بی کرومات سدیم با تضمین کیفیت و قیمت مقرون به صرفه به صورت بسته های 25 کیلوگرمی در بازار به فروش می رسد.
آیا تا کنون اقدام به خرید سدیـم بی کرومـات کرده اید؟ لطفاً تجربه خود از کار با این ماده شیمیایی را با ما در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.
هیدروشیمی
«سوالات متدوال»
۱- بی کرومات سدیم چیست؟
یک ماده جامد کریستالی به رنگ نارنجی می باشد که در صنایع مختلفی کاربرد دارد که از جمله این کاربرد ها می توان به استفاده در صنعت آب کاری اشاره کرد.
۲-سدیم بی کربنات ویژگی هایی دارد؟
این ماده جامد نارنجی رنگ قدرت بازدارندگی زیادی دارد و در نتیجه به عنوان بازدارنده خوراکی از آن استفاده می کنند و از ویژگی های دیگر آن می توان به قدرت حل شدن در آب و اتانول اشاره کرد.
۳-قیمت چه قدر است؟
نمی توان نرخی ثابت برای آن تعیین کرد. شما می توانید برای اطلاع از قیمت آن با ما تماس بگیرید.