سیلیکون کارباید که با نماد شیمیایی SiC مشخص می شود از جمله عناصر نیمه هادی است. این عنصر در طبیعت بسیار کمیاب بوده و در ماده ای به نام مویسانیت وجود دارد. بیشتر این عنصر را طی فرایندی سنتزی و در آزمایشگاه به صورت مصنوعی به دست می آورند. برای آشنایی بیشتر با این عنصر شیمیایی و کاربردهای آن در صنعت تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
به نام های کاربوراندم و کاربید سیلیکون نیز شناخته می شود. این ماده کریستالی و سخت از اواخر قرن نوزدهم، ماده ای مهم برای تولید کاغذ سنباده، چرخ های آسیاب و ابزارهای برش به شمار می رود. این ماده کاربید سیلیکون در 3 نوع کاربید سیلیکون متخلخل (SSC)، کاربید سیلیکون پیوندی با نیترید (NBSC) و کاربید سیلیکون واکنشی (RBSC) ساخته می شود که صنایع مختلف بر حسب نیاز خود همانطور که از اکسید کبالت استفاده می کنند؛ از آن ها استفاده می کنند.
تاریخچه و کشف سیلیکون کارباید
سیلیکون کارباید (SiC)، که با نام کاربوراندم نیز شناخته میشود، یکی از مهمترین مواد دیرگداز و نیمهرسانا در صنایع مدرن به شمار میرود. کشف این ماده شیمیایی جالب به دکتر ادوارد گودریچ آچسون، دانشمندی که در کنار توماس ادیسون کار میکرد، نسبت داده میشود. دکتر آچسون در ابتدا در تلاش برای تولید الماس مصنوعی بود، اما به طور اتفاقی موفق به سنتز سیلیکون کارباید شد.
در سال 1891، آچسون در حال آزمایش با مواد مختلف بر پایه کربن بود تا بتواند الماس تولید کند. او در یکی از آزمایشهای خود، فلز سرب را به یک ظرف حاوی خاک رس و کک پودر شده متصل کرد و این مخلوط را در معرض دمای بسیار بالا قرار داد. به جای تولید الماس، آچسون متوجه وجود لکههای روشن و سخت در انتهای قطعات سرب شد که توانایی برش شیشه را داشتند.
قیمت سیلیکون کارباید
بازرگانی هیدروشیمی با دارا بودن دانش و تجربه فراوان، یکی از تولید کننده های این ماده شیمیایی است. این محصول با قیمت مناسب و با کیفیت بسیار بالا در اختیار مشتریان محترم قرار گرفته است. شما عزیزان می توانید برای دریافت راهنمایی بیشتر و گرفتن مشاوره تخصصی در زمینه تولیدات هیدروشیمی با کارشناسان ما در بخش پشتیبانی در ارتباط باشید.
معرفی سیلیکون کارباید
سیلیکون کارباید در آزمایشگاه و با ترکیب دو عنصر سیلیکون و کربن تولید می شود. این ترکیب برای اولین بار در سال 1891 و به دست شیمی دانی آمریکایی به نام ادوارد آچسون کشف شد. این ماده به صورت خالص به شکل بلورهای بی رنگ و شفاف است.
به دلیل سختی و مقاومت بالایی که از خود نشان می دهد، در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار می گیرد. فولادسازی و صنعت سرامیک سازی از جمله صنایعی هستند که در آن ها به طور گسترده از این ماده استفاده می کنند. علاوه بر این SiC به عنوان یک ابزار برش نیز کاربرد دارد.
این ماده سیاه رنگ و به شکل دانه هایی با لبه تیز است که معمولا از آن برای تهیه و تولید کاغذهای سمباده استفاده می شود. ابزارهای ساینده ای که با این ماده ساخته می شوند، برای سایش مواد فلزی یا غیر فلزی که استحکام کششی کمی دارند، مناسب است. مواد زیر از جمله موادی است که برای سایش آن ها از سیلیکون کارباید استفاده می شود:
- پلاستیک
- آلومینیوم
- چرم
- مواد سنگی
- چدن
سیلیکون کارباید سبز
همانطور که گفتیم این ماده خالص، بی رنگ و شفاف است اما هنگامی که به آن ناخالصی هایی مانند نیتروژن یا پودر آلومینیوم اضافه شود، به رنگ سبز درمی آید. بسته به میزان ناخالصی اضافه شده به آن، تناژ رنگ سبز آن متغیر است.
از این نوع٬ برای تولید ابزارهای سایشی استفاده می شود. از دیگر کاربردهای آن می توان به سایش مواد غیر فلزی مانند سرامیک، شیشه و … اشاره کرد.
ساختار سیلیکون های کارباید
این ترکیب از عناصر سبک کربن و سیلیکون تشکیل شده است. این اتم ها در ساختار SiC به گونه ای چیده شده اند که دو چهار ضلعی حاوی چهار اتم کربن و چهار اتم سیلیکون به یک اتم مرکزی متصل شوند. در واقع هر اتم سیلیکون به دور خود چهار اتم کربن و هر اتم کربن به دور خود چهار اتم سیلیکون دارد.
این واحدهای چهارضلعی، ساختارهای قطبی به نام Polytypes را تشکیل می دهند. پیوند بین اتم های کربن و سیلیکون از نوع کووالانسی بوده که پیوندی قدرتمند در میان اتم ها است. به دلیل وجود پیوندهای کووالانسی در میان این دو اتم، جهت گیری های خاص چهارضلعی را از خود نشان می دهد. این ساختار شبکه ای سبب شده است تا این عنصر مقاومت بالایی در مقابل فشار، حرارت و خورندگی داشته باشد.
از قیمت کربنات لیتیوم بیشتر بدانید
روش تولید سیلیکون کارباید
این ترکیب در طبعیت به مقدار بسیار کم و در ماده ای به نام موسانیت موجود است؛ بنابراین باید تولید انبوه آن را در آزمایشگاه و به صورت مصنوعی انجام داد. همانطور که گفتیم این کار برای اولین بار توسط ادوارد آچسون انجام شد. او قصد داشت به وسیله کربن، الماس مصنوعی را تولید کند که به طور اتفاقی منجر به کشف این ترکیب شد. ادوراد در ابتدا گمان می کرد که این ماده ترکیبی از کربن و آلومینیوم است، به همین دلیل آن را کربوراندوم نامید. کربوراندوم به مقدار اندکی در برخی از شهاب سنگ ها وجود دارد.
برای تولید باید سیلیکون (سیلیس خالص) با نماد 2SiO با اتم کربن با نماد C در کوره های مقاومت الکتریکی و در حرارت 1700 تا 2500 درجه سانتی گراد ترکیب و گرم شوند. در این فرایند که Acheson نامیده می شود، اتم های سیلیس و کربن در دماهای بالا قرار می گیرند. طی این گرما، این دو اتم در هم تنیده شده و ساختار شبکه ای به خود می گیرند. تاکنون بیش از 200 ساختار چند شکلی از سیلیکون کارباید به دست آمده که تنها تعداد کمی از آن ها در صنعت کاربرد دارند.
در انتهای واکنش، به صورت پودر به دست می آید. این پودر پس از پالایش به عنوان ماده اولیه برای استفاده در صنایع مختلف به کار گرفته می شود. واکنش زیر منجر به تشکیل SiC می شود:
2CO + SiC C + 2SiO
ویژگی های سیلیکون کارباید
امروزه ماده اولیه پرکاربرد در صنایع مختلف است. این محبوبیت به دلیل ویژگی های خاص این ترکیب است که در ادامه به بیان آن می پردازیم:
-
مقاومت دمایی بالا
SiC مقاومت بسیار بالایی در برابر تغییرات دمایی دارد. این ماده در دماهای 2000 درجه نیز هیچ تغییری نمی کند. به همین دلیل محصول مناسبی برای استفاده در ساخت آجرهای آتش نشانی و مواد نسوز است.
-
سختی بالا
یکی از سخت ترین ترکیبات موجود است که از لحاظ سختی در کنار الماس با درجه سختی 10 و کاربید بور با درجه سختی 9.5 قرار می گیرد. درجه سختی این ترکیب 9 موهس (مقیاس درجه سختی جواهرات و مواد معدنی) است. این ویژگی فوق العاده SiC را به ابزاری مناسب برای برش و همچنین استفاده در آب بندی های مکانیکی تبدیل کرده است.
-
پایداری بالای شیمیایی
فوق العاده پایدار است به صورتی که اگر در معرض جوش آمدن اسیدهای قوی مانند اسید کلریدریک و سولفوریک هم باشد، هیچ واکنشی از خود نشان نمی دهد. این مقاومت در برابر بازهای قوی مانند هیدروکسیدهای سدیم غلیظ نیز وجود دارد. تنها در یک ماده آن هم کلر در دمای 900 درجه سانتی گراد واکنش نشان می دهد.
-
رسانایی
خالص عایق الکتریکی بسیار خوبی است اما اگر در معرض ناخالصی های گوناگون قرار گیرد، می توان به ترکیبی با خصوصیات نیمه هادی دست یافت. به عنوان مثال اگر مقداری از سیلیکون کارباید را با آلومینیوم ترکیب کنیم، ماده به دست آمده، نیمه هادی نوع p (نوعی نیمه هادی که از طریق آلایش یک عنصر نیمه رسانا با اتم های پذیرنده به دست می آید) است. علاوه بر آلومینیوم و اکسید آلومینیوم، ناخالصی های این عنصر می تواند شامل عناصری همچون آهن، اکسیژن و کربن آزاد باشد.
مزایای سیلیکون کارباید
سیلیکون کارباید مقاومت بسیار بالایی در برابر خورندگی دارد، از این رو برای استفاده در صنایع مختلفی همچون پتروشیمی، فولادسازی و … به کار می رود. علاوه بر این، یکی از مقاوم ترین مواد در برابر اکسیداسیون است. این مزیت سبب شـده تا صنایع هوا و فضا از آن به عنوان ماده اولیه در تولیدات خود استفاده کنند. یکی دیگر از مزایای أن عایق بودن آن است که برای استفاده در صنایع الکترونیک و صنایع الکتریکی بسیار مناسب است. از دیگر مزایای این ترکیب شیمیایی می توان به مقاومت بالای آن در برابر سایش اشاره کرد.
انواع کاربردهای سیلیکون کارباید
با دارا بودن ویژگی ها و مزایای منحصر به فرد خود، ماده اولیه بسیاری از صنایع است. این ماده بسیار با ارزش کاربردهای متنوعی دارد که در ادامه مطلب به بیان آن می پردازیم:
-
ساخت قطعات اتومبیل
با داشتن مقاومت بالا در برابر سایش گزینه ای مناسب برای استفاده در ساخت قطعات اتومبیل مانند دیسک های ترمز سرامیکی است. این دیسک ها در اتومبیل هایی مانند لامبورگینی، پورشه و فراری مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه بر این برای تولید فیلترهای ذرات دیزل که وظیفه مخافظت و تصفیه روغن موتور را دارند، استفاده می شود.
-
استفاده جهت سایش سطوح مختلف
پودرهای سیلیکون کارباید برای سایش سطوح مختلف از جمله سنگ زنی، سند بلاست (فرآیندی که در طی آن سطح فلز از طریق پاشیـدن جریان پرسرعت این پودر، تمیزکاری می شود) و برش جت آب استفاده می شود. معمولا این روش ساینده ارزان تر از سایر روش ها بـوده و به همین دلیل بسیار مورد توجه صنعت گران قرار گرفتـه است. شکل دادن و برش دادن سطوح و مواد مختلف نیز از کاربردهای این پودر شگفت انگیز است. علاوه بر این می توان٬ به صورت ورقه ورقه برش داد تا در صنایع نساجی و تولید کاغذ مورد استفاده قرار گیرد.
-
تولید لباس ضد گلوله نظامی
یکی از موارد مهم استفاده از این عنصر، ساخت زره های ضد گلوله است. همان طور که گفتـه شد، این ترکیب دارای سختی بسیار بالایی است که آن را برای ساخت چنین کاربردهایی مناسب می کند.
-
صنایع نیمه هادی
از دیگر صنایعی که در آن از سیلیکون کارباید استفاده می شود، صنایع نیمه هادی است. در صنعت می توان با اضافه کردن ناخالصی هایی مانند آلومینیوم و بور آن را به نیمه هادی نوع P و با اضافه کردن ناخالصی هایی همچون نیتروژن و فسفر به نیمه هادی نوع n تبدیل کرد.
-
تولید وسایل نقلیه الکتریکی
تامین انرژی خودروهایی که با برق کار می کنند از دیگر کاربردهایش است. وسایل نقلیه ای که با این ترکیب کار می کنند از لحاظ اقتصادی بسیار با صرفه هستند. امروزه اغلب شرکت های معروف خودروسازی برای بهبود کارایی و عملکرد محصولات خود از این ماده شیمیایی استفاده می کنند.
-
صنعت جواهر سازی
از لحاظ ساختار، شباهت زیادی به الماس دارد. به همین دلیل جایگزین بسیار خوبی برای آن به شمار می رود. نسبت به الماس ارزان تر، براق تر، بادوام تر و سبک تر است. بسیاری از جواهرات موجود در بازار حاوی این ماده هستند.
-
تولید رنگ و پوشش های مختلف
رنگ ها و سایر پوشش هایی که در آن ها از سیلیکون کارباید استفاده شـده است، مقاومت خوبی در برابر تغییرات دمایی دارند و در برابر این تغییرات دچار شکستگی نمی شوند. این پوشش های رنگی برای استفاده در ریل های راه آهن، دکل های نفتی و علامت گذاری سطح جاده ها مناسب هستند.
-
کاربرد به عنوان یک ماده سوختی
به عنوان سوخت جایگزین سوخت های فسیلی در صنایع مختلف نیز به کار می رود. صنعت فولاد سازی از جمله صنایعی است که از این ماده به عنوان سوخت استفاده می کند. جالب است بدانید که فولاد تولید شـده به وسیله سوخت این عنصر٬ خالص تر از فولاد تولید شـده به وسیله سایر سوخت ها است. این سوخت ها همچنین ارزان تر و سازگارتر با محیط زیست هستند. موارد زیر از جمله فواید استفاده از این عنصر در صنعت فولاد است:
- بیشتر شدن دمای تخلیه فولاد
- تولید فولاد تمیزتر
- کاهش میزان آلاینده های تولیدی
- داشتن محتوای گازی کمتر
- ارزان و در دسترس بودن
-
تولید چراغ های LED
برای تولید ال ای دی های قرمز، زرد و آبی از سیلیکون کارباید استفاده می شود. این لامپ ها در ساخت تلویزیون، انواع صفحه نمایش و کامپیوتر به طور گسترده کاربرد دارد.
-
ساخت تلسکوپ های نجومی
به دلیل دارا بودن ضریب انبساط حرارتی کم، رسانایی گرمایی زیاد و سختی بالا، ماده ای مناسب برای تولید تلسکوپ های نجومی است. تلسکوپ فضایی هرشل از جمله تلسکوپ هایی است که در ساخت آن از این ماده استفاده می شود.
-
استفاده در ساخت راکتورهای خنک کننده گازی
در عناصر گرمایشی که نیاز به دماهای بسیار بالا دارند نیز استفاده می شود. از جمله این صنایع انرژی هسته ای است. در این صنعت برای تأمین پشتیبانی ساختاری در راکتورهای خنک کننده گازی که درجه حرارت بالایی دارند، از این ماده استفاده می شود.
-
ساخت قلاب های ماهیگیری
همانطور که بیان شد،این ماده دارای مقاومت بالایی در برابر سایش است. به همین دلیل از آن برای تولید گایدهای قلاب ماهیگیری استفاده می شود.
-
تولید المنت های گرمایشی
از دیگر کاربردهای آن ساخت المنت های گرمایشی است. تولید شیشه شناور، جرقه زدن پیلوت های بخاری گازی و استفاده در فرایندهای حرارتی فلزات از جمله کاربردهای این ماده در این صنعت می باشد.
-
پیرومتری
برای اندازه گیری دمای گاز در فرایندی به نام پیرومتری رشته نازک استفاده می شود. این عمل با قرار دادن یک رشته نازک در جریان گاز گرم انجام می شود. الیاف سیلیکون کارباید قطری در حدود 15 میکرومتر (یک پنجم موی انسان) دارند. به دلیل نازکی این الیاف، آشفتگی شعله در این الیاف بسیار کم است. از طرفی دمای آن ها به دمای گاز محلی بسیار نزدیک است. با استفاده از این عنصر در این فرایند می توان دماهایی در محدوده 800 تا 2500 کلوین را اندازه گرفت.
مکانیکال سیل سیلیکون های کارباید
مکانیکال سیل از جمله موادی است که برای تولید سیل های مکانیکی استفاده می شود. این ماده در برابر آسیب های مکانیکی، حرارتی و شیمیایی بسیار مقاوم است و این ویژگی ها آن را برای استفاده در شرایط سخت آمـاده می کند. این ماده تا حدودی در برابر اسیدها و بازها مقاوم است اما ممکن است در شرایطی با اسید یا باز واکنش نشان دهد. مقاومت بالایی در برابر فشار و دماهای بالا دارد. به عنوان مثال این آب بند می تواند شرایط دمایی بالای 1400 درجه و فشار بالای 35 بار را تحمل نماید.
مزایای استفاده از مکانیکال سیل:
- این محصول از هدر رفتن مواد با ارزش در صنعت جلوگیری می کند.
- عدم خرابی یاتاقان ها از جمله فواید استفاده از سیل مکانیکال سیلیکون است.
- این ماده به نیروی گریز از مرکز برای جلوگیری از نشتی کمک می کند.
- سیل مکانیکی سیلیکون کارباید مقاومت بالایی در برابر آسیب های مکانیکی دارد.
- سیل مکانیکی سیلیکون با انواع مواد شیمیایی سازگار است.
نکات ایمنی هنگام استفاده از سیلیکون کارباید
- باید در مکان های خشک و بدون رطوبت نگهداری شوند. نگهداری آن ها در محیط های حاوی رطوبت باعث تولید و انتشار گازهای سمی می شود.
- در هنگام استفاده از این پودر باید دستکش و ماسک داشته باشید تا تماس این ماده با پوست بدن به حداقل برسد. همچنین آسیب های تنفسی استنشاق این پودر نیز کاهش یابد.
- در صورت تماس با چشم، باید فورا چشم را بشورید و در اولین فرصت به پزشک یا مراکز درمانی مراجعه کنید.
- این پودر نباید در معرض تابش مستقیم نور خورشید و حرارت های بسیار بالا قرار بگیرد.
- از بلعیـدن و خـوردن این ماده جدا خودداری کنید. در صورت بلعیـدن باید فورا به پزشک مراجعه کنید.
مقایسه سختی سیلیسیم کارباید و الماس
سیلیسیم کارباید (SiC) و الماس دو ماده با سختی بسیار بالا هستند که در بسیاری از کاربردهای صنعتی و فنی مورد استفاده قرار میگیرند. این دو ماده، هر یک به دلیل ویژگیهای منحصربهفرد خود، اهمیت خاصی دارند. الماس، که به عنوان سختترین ماده طبیعی شناخته میشود، دارای درجه سختی 10 در مقیاس موهس است. این سختی بینظیر الماس را به یک ابزار برشی بیمانند برای مواد مختلف تبدیل کرده است.
الماس به دلیل ساختار بلوری فوقالعاده منظم و محکم خود که در آن هر اتم کربن با چهار اتم کربن دیگر از طریق پیوندهای کووالانسی قوی متصل شـده است، این سختی را کسب میکند. از سوی دیگر، سیلیسیم کارباید، که گاهی اوقات به عنوان کاربوراندم نیز شناخته میشود، دارای سختی تقریبی 9 تا 9.5 در مقیاس موهس است. اگرچه SiC در مقایسه با الماس کمی نرمتر است، اما هنوز هم یکی از سختترین مواد مصنوعی شناختـه شـده است. سختی بالای SiC ناشی از ساختار بلوری محکم آن است که در آن اتمهای سیلیکون و کربن به صورت متناوب با یکدیگر ترکیب شدهاند.
فروش سیلیکون کارباید
سیلیکون کارباید (SiC)، به دلیل خواص منحصربهفرد و کاربردهای گستردهای که دارد، تقاضای بالایی در بازارهای جهانی دارد. این ماده در صنایع مختلف از جمله ساخت و ساز، الکترونیک، جواهرسازی، و صنعت خودرو استفاده میشود، که همین امر باعث شـده تا تولیدکنندگان و فروشندگان متعددی به تجارت این ماده شیمیایی ارزشمند بپردازند.
در بازار جهانی، سیلیکون کارباید به دو شکل اصلی، یعنی به صورت پودر و تودههای کریستالی عرضه میشود. پودر سیلیکون کارباید عمدتاً در ساخت محصولات ساینده و ابزارهای برشی به کار میرود، در حالی که تودههای کریستالی برای تولید قطعات نیمهرسانا و دیگر کاربردهای پیشرفته صنعتی استفاده میشوند.
قیمت سیلیکون کارباید به عوامل مختلفی از جمله خلوص، اندازه ذرات و کیفیت ماده بستگی دارد. معمولاً، SiC با خلوص بالا و اندازه ذرات یکنواخت قیمت بیشتری دارد. علاوه بر این، تقاضای بازار و دسترسی به منابع خام نیز در تعیین قیمت نهایی این ماده نقش مهمی ایفا میکنند.
خرید سیلیکون کارباید از هیدروشیمی
هیدروشیمی، به عنوان یکی از تولیدکنندگان برجسته سیلیکون کارباید (SiC)، خدمات و محصولات باکیفیتی را به بازار ارائه میدهد. این شرکت با تکیه بر دانش فنی پیشرفته و تجربه گسترده در تولید مواد شیمیایی، انواع مختلف سیلیکون کارباید را با خصوصیات متنوع برای کاربردهای گوناگون عرضه میکند.
خرید سیلیکون کارباید از هیدروشیمی به خریداران این امکان را میدهد که محصولاتی با کیفیت بالا و مطابق با استانداردهای بینالمللی را دریافت کنند. این شرکت توانایی تامین SiC در اندازهها و خلوصهای مختلف را دارد، که این امر به خریداران اجازه میدهد تا محصول مورد نیاز خود را بر اساس مشخصات فنی و نیازهای ویژه خود انتخاب کنند.
خرید از هیدروشیمی همچنین مزایایی از قبیل پشتیبانی فنی، مشاوره تخصصی و خدمات پس از فروش را فراهم میکند. مشتریان میتوانند از تیم متخصص هیدروشیمی مشاوره دریافت کنند تا اطمینان حاصل کنند که محصول خریداری شـده بهترین گزینه برای کاربردهای خاص آنها است. برای خرید سیلیکون کارباید از هیدروشیمی، مشتریان میتوانند از طریق وبسایت شرکت، تماس تلفنی یا مراجعه حضوری اقدام کنند.
تولید کاربید سیلیسیم در ایران
تولید کاربید سیلیسیم (SiC) در ایران به عنوان یکی از مواد پیشرفته با کاربردهای وسیع صنعتی، نقش مهمی در توسعه فناوری و صنایع کشور ایفا میکند. سیلیسیم کارباید به دلیل خواص برجستهای نظیر مقاومت بالا در برابر حرارت و خوردگی، سختی فوقالعاده و خصوصیات نیمهرسانایی، در صنایع مختلفی از جمله الکترونیک، فولادسازی، سرامیکسازی و جواهرسازی کاربرد دارد. در ایران، تلاشهایی برای ایجاد زیرساختها و فناوریهای لازم جهت تولید داخلی کاربید سیلیسیم صورت گرفتـه است.
شرکتهای داخلی با بهرهگیری از دانش فنی و تجهیزات مدرن، به تولید این ماده پرداختهاند تا نیاز صنایع مختلف کشور را برطرف سازند. یکی از چالشهای اصلی در تولید کاربید سیلیسیم در ایران، دسترسی به مواد اولیه با کیفیت و فناوریهای تولید پیشرفته است. با این حال، پیشرفتهای اخیر در این زمینه نشان دهنده توانایی و پتانسیل بالای ایران در تولید مواد نیمهرسانا و دیرگداز با کیفیت بالا است.
نتیجهگیری
در پایان، میتوان گفت که سیلیکون کارباید (SiC) با تاریخچهای غنی و خواص منحصربهفرد خود، جایگاه ویژهای در دنیای مواد شیمیایی و صنعتی امروز دارد. از زمان کشف آن توسط دکتر ادوارد آچسون تا به امروز، SiC به عنوان یک ماده کلیدی در بسیاری از کاربردهای صنعتی و فناوریهای پیشرفته مطرح است. مقاومت بالا در برابر تغییرات دمایی، سختی بالا و پایداری شیمیایی فوقالعادهای که این ماده ارائه میدهد، آن را به یک انتخاب ایدهآل در بسیاری از صنایع تبدیل کرده است.
در ایران، تولید و استفاده از SiC نشاندهنده پیشرفتهای قابل توجه در زمینه فناوری مواد و صنعت است. توسعه تکنیکهای تولید داخلی و تلاشهای مستمر برای بهبود کیفیت و کارایی این ماده، ایران را به یک بازیگر مهم در عرصه تولید و کاربرد SiC تبدیل کرده است.
سوالات متداول
- سیلیکون کارباید چیست؟
سیلیکون کارباید (SiC)، که به نامهای کاربوراندم و کاربید سیلیکون نیز شناخته میشود، یک ماده کریستالی و سخت است که بهصورت مصنوعی در آزمایشگاهها تولید میشود و در صنایع مختلف کاربرد دارد. - چگونه سیلیکون کارباید تولید میشود؟
سیلیکون کارباید عمدتاً از طریق فرایندی سنتزی تولید میشود که در آن سیلیس خالص و کربن در کورههای مقاومت الکتریکی و در دماهای بین 1700 تا 2500 درجه سانتیگراد گرم شده و ترکیب میشوند. - کاربردهای اصلی سیلیکون کارباید چیست؟
SiC در تولید ابزارهای برشی و ساینده، قطعات نیمهرسانا، محصولات مقاوم در برابر حرارت، لباسهای ضد گلوله، و در صنایع خودروسازی و الکترونیک کاربرد دارد. - آیا سیلیکون کارباید در ایران تولید میشود؟
بله، در ایران تولید سیلیکون کارباید توسط شرکتهای داخلی و با استفاده از دانش فنی و تجهیزات مدرن انجام میشود. - چه تفاوتی بین سیلیکون کارباید و الماس وجود دارد؟
الماس به عنوان سختترین ماده طبیعی شناخته میشود با درجه سختی 10 در مقیاس موهس، در حالی که سیلیکون کارباید دارای سختی تقریباً 9 تا 9.5 در همان مقیاس است.